طعام و صیام
روزه داری و تغذیه در تابستان
اهمیت و نقش تغذیه صحیح در ایام مبارک رمضان بر کسی پوشیده نیست ...
روزه داری و تغذیه در تابستان
مهندس نجاتی مسئول روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی دزفول از انجام مصاحبه ای با مهندس جودکیان در خصوص تغذیه در ماه رمضان خبر داد.
اهمیت و نقش تغذیه صحیح در ایام مبارک رمضان بر کسی پوشیده نیست و مطالعات متعدد نشان داده است که روزه داری در کنار اجرای برنامه غذایی صحیح در پیشگیری و کنترل بسیاری از بیماری های غیر واگیر بسیار مفید و کمک کننده است لذا فرصتی است تا با پیروی از این برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرده و بتوان از برکات معنوی این ماه بهره ببریم .
به همین منظور مصاحبه ای در این خصوص با مهندس جودکیان مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول انجام گرفت که به سؤالات متعدد و رایجی در این خصوص به شرح ذیل پاسخ داده شد.
پاسخ به برخی سوالات رایج :
1. در این ماه چند وعده غذایی باید مصرف شود؟
در پاسخ باید بگویم در برخی منابع توصیه شده که افراد روزه دار همانند زمانی که روزه نیستند سه وعده غذا بخورند که این وعده ها شامل افطار ،شام و سحری است اما توجه کنید که صرف غذا در دفعات کمتر از دو بار در این ایام علی الخصوص در فصل تابستان توصیه نمی شود.
2. افطار را با چه چیزی آغاز کنیم؟
یکی از عادات غلط روزه داری خصوصا در فصل تابستان به دلیل تشنگی زیاد ،شروع افطار با آب سرد یا نوشیدنی های سرد است که اتفاقا باعث مشکلات گوارشی ،سر درد های میگرنی،اختلال در هضم و جذب و افزایش احساس تشنگی می شود پس بهترین گزینه این است که از آب جوش ولرم یا چای بسیار کمرنگ همراه با یک خرما جهت کنترل اشتها استفاده کنیم.توصیه می شود به دلیل طولانی بودن ساعات روزه داری و نسبتا کوتاه بودن زمان صرف غذا در طول شبانه روز در وعده های سحر و افطار به سهل الهضم و کند هضم بودن غذا دقت شود خصوصا غذاهای سهل الهضم را در افطار مصرف کنید.
3. چه نکاتی را برای کنترل افزایش ناگهانی قند خون در وعده افطار باید رعایت کنیم ؟
در این مورد بهتر است از قند های سریع الهضم که بهترین آنها شیره ی خرما یا شیره ی انگور که منبع خوبی از فیبر ،پتاسیم وقند های ساده هستند استفاده کنیم و توجه کنیم که برای تهیه شربت ها از شکر استفاده نکنیم.
4. چه توصیه ای برای وعده ی سحری می کنید؟
از مصرف زیاد قند های ساده مانند زولبیا و بامیه که کالری میان تهی هستند اجتناب کنید. در وعده ی سحری مواد پر پروتئین مانند تخم مرغ و انواع گوشت ها به علت جذب آب و همچنین غذاهای پر چرب و سرخ کرده توصیه نمی شود.توصیه می شود در هنگام سحری از انواع سبزی ها و میوه های آبدار برای جبران کم آبی در طول روز استفاده شود.نوشیدن زیاد چای به علت افزایش از دست دادن املاح از طریق ادرار نیز توصیه نمی شود.سحری باید ویژگی یک وعده ناهار را داشته باشد ضمن اینکه به گونه ای باشد که احساس تشنگی را به حداقل برساند.
5. آیا پیشنهاداتی برای ادامه ی فعالیت بدنی در ماه رمضان دارید؟
بهترین زمان برای انجام ورزش برای عموم حداقل یک ساعت پس از صرف افطار است.
اما برای ورزشکاران توصیه می شود:
اولا افطاری سبک ،کم چرب و شامل قند های پیچیده و کمی قند ساده مصرف نمایند( خرما،توت خشک و سیب زمینی).
دوم اینکه ورزشکاران بهتر است فعالیت های ورزشی را یک روز در میان انجام دهند تا فرصت مناسبی برای بازسازی انرژی بدن فراهم گردد.
قبل از انجام حرکات ورزشی آب و مایعات مصرف نموده و در حین ورزش از مصرف مایعات و نوشیدنی های کم شیرین و حاوی کمی نمک دریغ نکنید
.فعالیت شدید بدنی بیش از 30 تا 45 دقیقه توصیه نمی شود.در غیر این صورت آسیب های ناشی از بروز کم آبی حتمی است. بعد از انجام فعالیت ورزشی برای تکمیل منابع قندی عضلات از مواد قندی پیچیده استفاده نکنید.
نظر دهید