خطر ابتلاء به وبا را جدی بگیرید.
دکتر لیلا محبی مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشت درمورد شیوع وبا هشدار داد.
 
                                به گزارش خبرنگار وبدا، دکتر لیلا محبی مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی دزفول بیان داشت: از راههای شایع ابتلا به وبا خوردن و آشامیدن غذا و آب آلوده است؛ موضوعی که در تابستان به دلیل سفرها و محدود بودن امکانات بهداشتی در سفر بیش از سایر زمانها میتواند تبدیل به تهدیدی برای سلامت افراد شود.
وی افزود: این روزها زمزمههای شیوع وبا در کشور شنیده میشود. افزایش بیماری در برخی کشورهای همجوار و همچنین خشکسالی در سالهای گذشته و بالاخص در سالجاری می تواند به شیوع بیماری های منتقله از آب و غذا بخصوص وبا دامن بزند و عدم رعایت موازین بهداشتی در مصرف آب و غذا در فصل تابستان باعث افزایش شیوع این بیماری ها در جامعه می شود.
دکتر لیلا محبی گفت: شیوع و گسترش وبا در فصل تابستان بیش از سایر فصول است. خطر بیماری وبا در تمام فصول وجود دارد اما منطقا بیشترین انتظار بروز موارد بیماری وبا در کشور ما تقریبا از اوایل اردیبهشت تا آبان ماه است.
مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر ابراز داشت: روشهای اصلی انتقال از طریق آب و مصرف مواد غذایی آلوده است، یعنی اگر آب غیربهداشتی باشد یا مواد غذایی به صورت خام استفاده شود، یا بعد از پخت آلوده شده باشد سبب انتقال بیماری میشود.
 وی ضمن اشاره به علائم بیماری وبا تاکید کرد: وبا بیماریاست که حدود ۸۰ درصد بیماران میتوانند علائم بالینی نداشته یا اسهال خفیفی داشته باشند، حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد اسهال متوسط دارند، اما حدود ۵ درصد بیماران علائم بالینی مانند اسهال خیلی شدید دارند. علاوه بر اسهال ممکن است بیمار دچار استفراغ شود، بنابراین چیزی که بسیار ما را نگران میکند بروز اسهال آبکی شدید است که منجر به کم آبی بدن میشود.
 دکتر لیلا محبی با اشاره به روشهای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا توصیه کرد: 
_ از آب آشامیدنی سالم استفاده کنید. (آب لوله کشی تصفیه شده یا آبهای بطری شده)
_ در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله کشی وجود ندارد و از آب چاه، آب تانکرها، آب چشمهها و... استفاده میشود، حتما آب را قبل از مصرف بجوشانید یا کلرزنی کنید.
_ از مصرف یخ غیربهداشتی، مواد غذایی و غذاهای آماده غیربهداشتی، آب میوه و نوشیدنیهای ارائه شده در بیرون از منزل و بهخصوص غذاهای ارائه شده توسط فروشندگان دورهگرد خودداری کنید.
_ از شنا کردن در آب رودخانه، جویها یا استخرهای آلوده خودداری کنید.
_ میوهها و سبزیها را قبل از مصرف حتما شسته و به روش صحیح ضدعفونی کنید.
_ برای اطمینان از سلامت غذا آن را به صورت کامل بپزید و از مصرف غذاهای خام یا کم پخت خودداری کنید.
_ غذایی را که قبلا پختهاید قبل از مصرف به صورت کامل داغ کنید.
_ از ظروف و لوازم تمیز و شسته شده با آب سالم و بهداشتی استفاده کنید.
_ قبل از تهیه، توزیع و خوردن غذا و قبل از دادن غذا یا شیر به کودک حتماً دستها را با آب و صابون بشویید.
_ بعد از رفتن به توالت و نیز قبل از دست زدن به مواد غذایی و خوراکی حتماً دستها را با آب و صابون بشویید.
_ مواد غذایی را در یخچال نگهداری کنید و از قرار گرفتن مواد غذایی در معرض مگس و آلودگیهای دیگر خودداری شود.             
_ هنگام سفر آب و غذای سالم همراه داشته باشید یا از نوشیدنیها و غذاهای با بستهبندی مطمئن استفاده کنید.
_ از دفع غیر بهداشتی مدفوع خودداری کرده و حتما از توالتهای بهداشتی استفاده کنید.
_ از همه خواهش میکنیم قبل از تهیه و خوردن مواد غذایی شستوشوی دست با آب و صابون حداقل به مدت بیست ثانیه را رعایت کنند.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر ادامه داد: با وجود همه پیشگیریها و رعایت دستورالعملهای بهداشتی ممکن است افراد به وبا مبتلا شوند، اما چیزیکه در بیماران مبتلا به وبا آنها را تهدید میکند، کمآبی بدن است. به محض اینکه علائم بالینی به صورت اسهال مشاهده شد بیماران باید در منزل مایعدرمانی را شروع کنند، مایعاتی مانند ORS و سایر مایعات و نوشیدنیهای خانگی مانند دوغ و چایی را میتوانند استفاده کنند. اما اگر دفعات اسهال درحال بیشتر شدن است حتما باید سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنند، با جبران مایعات بدن و الکترولیتهای از دست رفته شرایط بیماری کاملاً قابل بهبود است.
 وی گفت: وبا بیماری مسری است، اما قرنطینه بیمار نیاز نیست، چون بیماری از طریق مدفوع یا استفراغ دفع میشود باید مراقبین این بیماران شستن مناسب دستها را مدنظر داشته باشند، یا در تماس با محیط پیرامون بیمار از دستکش استفاده کنند، مهمترین چیز برای رعایت نکات بهداشتی، شستوشوی صحیح دست قبل از تهیه و مصرف غذا و بعد از استفاده از توالت است، مورد دیگر دفع صحیح فاضلاب و استفاده از توالتهای بهداشتی است، همچنین باید از آب سالم استفاده شود، شنا کردن در رودخانههای جاری که از سلامت آن اطلاع نداریم خطرناک هستند.
دکتر لیلا محبی در پایان درمورد مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک هشدار داده و ابراز داشت: برای هر بیماری مهمترین توصیه این است که به هیچ عنوان خودسرانه آنتیبیوتیک مصرف نشود. برای بیماری وبا توصیه این است که ارزیابی توسط پزشک انجام شود و در صورتی که تابلوی بیماری شدید بود باید همراه مایع درمانی با نظر پزشک آنتی بیوتیک هم مصرف کنند.
              
                 
             
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
            
نظر دهید